INBURGERINGSCURSUS - INBURGEREN ONLINE - INBURGERING EXAMEN - INBURGERINGSTOETS - INBURGERINGSEXAMEN BUITENLAND - MVV EXAMEN

inburgeringscursus

Inburgeringsexamen - Inburgering
Login Naam:   

Wachtwoord:

 

Aanmelden || Wachtwoord verloren

Inburgeringscursus - Nieuws


Taalcoaches gezocht voor inburgeraars

donderdag 01 april 2010

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Bergen op Zoom zoekt er honderd, Roosendaal maar liefst 450. We hebben het over taalcoaches. Vrijwilligers die inburgeraars willen helpen de Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren.

Dat kan variëren van een soort bijles om beter Nederlands te leren schrijven tot een gang naar de Hema om vlotter te leren spreken.

Gebleken is namelijk dat mensen die de verplichte inburgeringscursus volgen, behoefte hebben aan meer. "Ze vinden dat de praktische taaloefening tekort schiet", zeggen Rob Verheijen en Ingrid Akveld, coördinator van het taalcoachproject in respectievelijk Roosendaal en Bergen. "Het inburgeringsexamen halen is voor de meesten geen punt. Maar ze weten bijvoorbeeld niet wie of wat Jip en Janneke zijn."

Inburgeraars zijn na de cursus wel sociaal- maar niet professioneel redzaam, zegt Peter Gelens die als adviseur is ingehuurd. "Dat wil zeggen dat ze niet goed genoeg Nederlands spreken en begrijpen om ergens te kunnen gaan werken. Mensen moeten echt ondergedompeld worden in taal. Dan nemen de kansen op de arbeidsmarkt flink toe."

De lat voor de vrijwillige taalcoaches wordt niet in alle gevallen even hoog gelegd. Het gewenste niveau is afhankelijk van de behoefte van de inburgeraar. Het is ook vooral de inburgeraar die bepaalt wat er tijdens het wekelijkse of tweewekelijkse samenzijn met de taalcoach of 'praatmaat' gebeurt. Het moeten niet alleen leerzame, maar vooral ook gezellige ontmoetingen zijn.

Zowel in Roosendaal als in Bergen op Zoom zijn, via het informele circuit van de coördinatoren, al enkele taalkoppels gevormd. Beiden hebben goede hoop dat de genoemde streefgetallen tot aan 2012 ook gehaald gaan worden. "Het project dient een ontzettend goed doel waar de wereld van opknapt", zeggen de drie kartrekkers.

Het taalproject is onderdeel van een landelijk initiatief dat voormalig minister Ella Vogelaar van Wijken en Integratie in 2009 lanceerde. Ze stelde er in totaal elf miljoen euro beschikbaar. Gemeenten konden zich voor het project aanmelden en sluizen de subsidie door naar de projectuitvoerders. In het Roosendaalse geval via Vluchtelingenwerk en in Bergen op Zoom deels via Vrouwen Integratie Vandaag (VIV).

bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6487345/Taalcoaches-gezocht-voor-inburgeraars.ece


 
 

Nederlands leren - Inburgeringscursus online


De inburgeringscursus is momenteel beschikbaar in de volgende talen:

  Nieuws - Sitemap - Privacy Policy


  Inburgeringscursus - Nederlands
Inburgeringscursus - Engels
Inburgeringscursus - Spaans
Inburgeringscursus - Turks

 

Inburgeringscursus - Frans
Inburgeringscursus - Tagalog
Inburgeringscursus - Russisch
Inburgeringscursus - Thais
  Inburgeringscursus - Chinees
Inburgeringscursus - Vietnamees
Inburgeringscursus - Portugees